Нямаме какво повече да предложим, заяви главният преговарящ с Великобритания

Европа е в критичен момент и трябва да се готви за Brexit без сделка. Това предупреди главният преговарящ с Великобритания Мишел Барние.

Нямаме какво повече да предложим. Преговорите свършиха веднъж и завинаги, а решението е в ръцете на Лондон - това е посланието на Европа към Обединеното кралство. Главният преговарящ по Brexit Мишел Барние предупреди всички държави от Съюза да се готвят за хаотичен Brexit  без сделка, а редица евродепутати предупредиха, че отлагане на излизането на 29 март може да бъде одобрено, само ако Лондон каже за какво ще използва това време.

Британски финансист: Brexit без сделка означава неизпълнение на правилата за търговия

"В критичен момент сме. Рискът от Brexit без сделка не е бил по-голям и ви призовавам да не подценявате този риск и последствията. Всички държави-членки, всички ние се подготвяхме за това. Не този сценарий искахме и никога не сме работили за тази опция", каза главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние.

"Излизат без споразумение – това ли искат? Те да решават", заяви председателят на ЕП Антонио Таяни.

Борисов: Трябва да сме готови за Brexit без сделка

"След почти 20 години се надявам това да е последната ми реч в пленарната зала и не, няма да се връщам тук през юли. Искахте твърде много от нас и тази сутрин се събудихте с 39 милиарда паунда дупка в бюджета. Помощта ще дойде, защото британският парламент днес ще даде вот, който ще предаде Brexit. Напускаме на 29 март с или без сделка", добави британският евродепутат от Европа на свободата и пряката демокрация Найджъл Фараж.

На 20 и 21 март европейските лидери се събират на среща на върха, посветена на Brexit, а всяко отлагане на датата 29 март изисква одобрение на Европейския съвет. Отново и отново се занимаваме с Brexit вместо с истинските проблеми на Европейския съюз, предупредиха евродепутатите и призоваха да не се позволява евровотът през май да стане заложник на излизането на Великобритания от Съюза.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.