Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите

Блокадата на сръбския президент Александър Вучич в неделния ден се провали. След като протестиращи в продължение на няколко часа бяха барикадирали президентството в Белград, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В един момент протестиращите пробиха ограждения около президентството и се опитаха да щурмуват централния вход. Там обаче бяха спрени от полиция. В крайна сметка протестиращите се отправиха към полицейските участъци и така Вучич успя да напусне президентството.

Протестиращи обградиха президентството в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник в 15 часа изтича ултиматумът, който опозицията даде на властта, за да пусне задържаните, които атакуваха сръбската национална телевизия в събота. Предполага се, че около петима младежи все още са задържан и в 29-и Белградски участък на полицията.

През вчерашния ден снимка в интернет показа игра на шах между президента Вучич и вътрешния министър докато пред сградата на президентството протестираха над 1000 души. Текстът под снимката гласеше: „Минути за отмора след работния ден”.

До момента в Сърбия няма обединяваща политическа фигура, която да се яви реален опонент на  Александър Вучич и да обедини гласовете на хората, които не гласуват и не биха отишли до урните.

Според социологически проучвания и мнения на специалисти опозицията едва ли би могла да събере повече от 15% при евентуални предсрочни парламентарни избори, докато действащият президент се радва на подкрепата от 53%.  

Протестите срещу сръбския президент се провеждат вече няколко месеца. Недоволните искат той да напусне поста си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.