От Посолството на Украйна у нас определиха анексията като "въоръжената агресия на Русия"

Русия празнува днес петата годишнина от анексията на Кримския полуостров, осъдена от Киев и от международната общност, но приветствана от повечето руснаци.

Президентът Владимир Путин пристигна в Крим, за да участва в церемония по въвеждането в експлоатация на електроцентрала на полуострова и да се срещне с представители на гражданското общество.

Украйна издигна 60-километрова ограда по границата с Русия

"Това е много важна дата за всички руснаци", подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Столицата Москва ще бъде домакин на фестивала "Кримска пролет", на който ще има кулинарни ателиета, посветени на традиционни кримски ястия, джаз фестивал в парк близо до Кремъл, фотоизложби и спектакли в центъра.

Европа, САЩ, Канада с нови санкции за Русия

На 18 март 2014 г. Путин и кримските ръководители подписаха договора за "присъединяване" на украинския полуостров към Русия. Това стана два дни след референдум, който не бе признат от международната общност. Порицано като "анексия" от Киев и Запада, това решение коства на Русия серия от тежки европейски и американски санкции, които удариха тежко руската икономика. 

От Посолството на Украйна у нас пък определиха анексията като "въоръжената агресия на Русия". "Изминаха пет години от незаконното анексиране на украинската Автономна република Крим и украинския град Севастопол от Руската федерация. Анексирането на Крим от Руската федерация задвижва процеси с огромни мащаби, последствията от които все още не осъзнаваме напълно. И отново, както вече не веднъж се е случвало в историята, една малка част със „степи, планини и морета“ се озова в епицентъра на съвременната световна политика. Крим се превърна в много ценена придобивка, заради която се нарушават границите и международните споразумения, претенциите спрямо него станаха много големи.

Международната общност е единодушна в осъждането на противоправните действия на руския агресор. Доказателство за това са многобройните решения на държавите-партньори на Украйна, Организацията на обединените нации, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Европейския съюз, Организацията на Северноатлантическия договор и други международни организации", пишат в свое становище от украйнското посолство у нас. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.