Те сключили сделка, която предвиждала министърът на културата на Саудитска Арабия да влезе в борда на директорите на операта

Популярната миланска опера „Ла Скала” ще трябва да върне 3 милиона евро на правителството на Саудитска Арабия. От там обявиха, че са сключили инвестиционна сделка със страната от Персийския залив, която ще им донесе над 15 милиона евро за пет години, пише БГНЕС.

Действията на ръководството на културната институция предизвикаха острата реакция на редица организации за защита на човешките права и някои италиански политици. "Ще върнем парите на саудитите", каза Джузепе Сала, директор на „Ла Скала”.

Световната прима Мария Гулегина - за добротата, религията и операта

Той обясни, че сделката предвиждала министърът на културата на Саудитска Арабия да влезе в борда на директорите на операта. Според него тя била сключена от изпълнителния директор Александър Перейра, който се грижи за финансовото състояние на операта.

Перейра, обаче, каза, че както кмета Джузепе Сала, така и министъра на културата на Италия Алберто Бонисоли, са знаели за условията по сделката. Управителят на област Ломбардия и член на участващата в управлението на Италия крайнодясна партия Лига, призова Перейра да бъде уволнен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.