Те поискаха и смяна на ръководството на държавната телевизия РТС

Организаторите на гражданските протести в Сърбия "1 от 5 милиона" още в самото начално на днешния протест поискаха оставката президента Алексанъдр Вучич, на премиера Анна Бърнабич и на председателя на парламента Мая Гойкович.

Вучич: Властите вече няма да допускат насилие по време на протестите

Протестиращите поискаха и смяна на ръководството на държавната телевизия РТС. В началото на протеста говори известният сръбски артист Бранислав Лечич. Той повтори исканията на демонстрантите и призова за организиране на свободни и честни избори в рамките на 6-9 месеца. Лечич призова "цяла Сърбия да се събере в Белград на 13 април и да протестира срещу режима на Вучич", съобщава БГНЕС.

Множеството носи транспаранти, на които пише: "Вучич, ти си приключил", "Плячката на пенсионерите не е реформа", "Да не позволяваме страхът да стане професия", "Добре дошли в Дисниленд", "Събуди се Сърбия" и др. На протеста звучи и шлагера на Момчил Баягич-Баяга - "Пада влада" /Правителството пада/.

Множеството се оправи към сградата на РТС и оградиха входа към сградата на телевизията. Един от протестиращите заяви пред репортери, че гражданите искат медиите да бъдат свободни и властите да спрат да се опитват да разделят хората. Той каза, че нахлуването в сградата на РТС миналата събота е реакция на гражданите, защото правителството не иска да чуе протестиращите. Мнозина запалиха свещи за мъртвите журналисти, но също така и за, както казаха, "премахване на медийния мрак веднъж завинаги".

Пред РТС се намират и задържаните по време на протестите в Белград миналата седмица, когато протестиращите нахлуха в сградата на РТС.

Протестиращите призоваха гражданите да "изразят недоволството си от сегашния режим с достойнство и култура". Демонстрантите изискват честни и свободни избори, свободни медии 6 до 9 месеца преди изборите, промяна в държавното ръководство, както и разкриването на убийството на лидера на СДП Оливер Иванович. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.