Лентата се превърна в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното

Днес се навършват 29 години от премиерата на филма „Хубава жена” („Pretty woman”). Лентата за съвременната Пепеляшка се превърна в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното. И до днес тя остава фаворит на публиката.
 
Джулия Робъртс добива световна популярност именно с този филм. Тя е в ролята на проститутката Вивиан, която случайно се запознава с богат бизнесмен - съвременният принц Едуард (Ричард Гиър), а „мимолетната им връзка” прераства в невероятна любов.

69-годишният Ричърд Гиър ще става татко

Името на филма всъщност първоначално било „3000 долара” - толкова е сумата, за която се споразумяват Вивиан и Едуард, за да остане тя няколко дни с него, пише „Дарик Нюз”. Заглавието е сменено, когато за саундтрака на продукцията е избрана песента „Хубава жена” на Рой Орбисън.
 
Любопитно е, че за ролята на Вивиан били поканени Моли Рингуалд, Мег Райън и Дарил Хана. Те обаче отказват, страхувайки се, че образът на проститутка ще навреди на имиджа им или на бъдещото им кариерно развитие. Предложението за ролята не приемат и Уинона Райдър и Мишел Пфайфър.
 
Ричард Гиър също не приема от първия път да се превъплъти в образа на милионера Едуард Люис. Но Джулия му изпраща бележка с гореща молба да участва. И той се съгласява. За неговата роля са обсъждани имената и на Ал Пачино, Дензъл Уошингтън, Кристофър Рийв, Даниел Дей-Люис.

Роля във филма, превърнал се в класика, отказва и Деми Мур. Тя получила предложение да изиграе съквартирантката на Вивиан - Кит, но отхвърля офертата.

Снимки на актрисата Джулия Робъртсвиж ТУК.
 
И все пак още една актриса може да се похвали, че е „Хубава жена”. Истината е, че на плаката на филма красивото тяло не е на Джулия Робъртс. С помощта на компютърна обработка нейната глава е поставена върху снимка на друга актриса - Шели Мишел.
 
Има още редица факти около заснемането на филма, които публиката научава години по-късно. Като например това, че сцената, в която Едуард свири на роял, е абсолютно автентична. Нещо повече - Ричард Гиър сам съчинява тази мелодия. Колието, което Едуард подарява на Вивиан в друга сцена, пък е истинско - струва 250 000 долара и по време на снимките е охранявано от бодигардове.

Разходите по снимачния процес на лентата възлизат на 14 млн. долара, а приходите достигат 464 млн. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.