Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е променила

Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха днес решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия и изразиха безпокойство, че то може да има сериозни последици, предаде БТА.

След решение на Тръмп: Ще има ли промени на граници в Близкия Изток?

Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е променила и че съгласно международното право, залегнало в резолюциите на ООН, Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия.

Aмерикански сенатор обеща на Нетаняху инициатива за признаване на територии към Израел

"Не признаваме израелския суверенитет над териториите, окупирани от Израел след юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги смятаме за част от територията на Държавата Израел. Изразяваме сериозното си безпокойство от последиците от признаването на незаконно анексиране и последиците в по-широк регионален план ", каза пред репортери белгийският постоянен представител в ООН Марк Пестен де Бойтсверве.

Сирия обяви, че е отблъснала израелско въздушно нападение

Изпълняващият длъжността постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви, че Вашингтон е взел решението си, за да се противопостави на сирийския президент Башар Асад и Иран. На заседанието Русия и Китай се обявиха против американското решение, същото направиха и Индонезия и Южна Африка - две страни, силно подкрепящи палестинците. Съветът за сигурност ще обсъди решението на САЩ на заседанието, посветено на бъдещето на мироопазващите сили на ООН в Голанските възвишения (УНДОФ).

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.