Той е първият гръцки премиер, посещаващ страната

Македонският и гръцкият премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас се обявиха за нова страница в двустранните отношения и пълна промяна на регионалното сътрудничество. Това стана по време на съвместна пресконференция в Скопие, съобщи БГНЕС.

„Загубихме 30 години. Сега трябва да тичаме за да наваксаме пропуснато”, каза в началото на изявлението си Ципрас. От своя страна Заев определи днешната среща като историческо продължение на всичко, което се случи между двете държави след 17 юни 2018г. когато двамата премиери подписаха Преспанския договор, който сложи край на дългогодишния спор за името на Македония.

Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и министри от двете правителства подписаха няколко споразумения за засилване на двустранното сътрудничество, преди съвместната пресконференция. Двамата лидери, в рамките на съвместното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Северна Македония, подписаха план за действие за засилване на всеобхватното сътрудничество по споразумението от Преспа.  

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска и гръцкият ѝ колега Евангелос Апостолакис подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между министерствата на отбраната на Република Гърция и Република Северна Македония. Заместник министър-председателят по европейските въпроси Буяр Османи и заместник-министърът на външните работи на Гърция Ксия Анагопопулу подписаха Меморандум за разбирателство между Секретариата по европейските въпроси и гръцката МВнР за ускоряване на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна в македонската столица Скопие, по-рано днес, като беше посрещнат от вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска.

СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ЦИПРАС ВИЖТЕ ТУК

Официалната церемония по посрещането на първия гръцки премиер, посещаващ западната ни съседка, се състоя пред сградата на правителството, където го очаква министър-председателят Зоран Заев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.