Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване

Поражение днес, но постигната крайна цел за българските превозвачи: Европарламентът прие с 2/3 мнозинство на първо четене пакета „Мобилност 1", но той остава в правомощията на следващия ЕП и няма да бъде гласуван окончателно преди евроизборите.

Блоково и скоростно гласуване се проведе в четвъртък на всички 1126 поправки в пакета. Според българските евродепутати вотът е бил силов и демонстрация на център срещу периферия в ЕС. 

Приети бяха всички спорни точки, срещу които България се бореше - каботаж за три дни плюс 60-дневен период на охлаждане; връщане на камионите до държава, в която са регистринани на всеки четири седмици; шофьорите влизат в Директивата за командированите работници. 

Превозвачи запалиха камион заради пакета "Мобилност" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"За мен това досие трябва да замине в съда час по-скоро, защото прекалено много правила бяха потъпкани", коментира Андрей Новаков.

Жалби по досието "Мобилност" ще пуснат всички държави от Източна Европа. Бъгария също  готова да се обърне към съд, ако пакетът бъде приет окончателно, обявиха от транспортното министерство.

Евродепутатите днес не дадоха мандат за преговори с Европейската комисия и Европейския съвет и така второ четене няма да има на следващата последна сесия на настоящия ЕП.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.