Заместник-главният прокурор обясни, че става въпрос за търговия с влияние

„Две лица, включително кметът на район „Северен” са привлечени в качеството на обвиняеми за корупционно престъпление. Постановленията не са им предявени”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” заместник-главният прокурор Иван Гешев.  

„Търговия с влияние”, уточни Гешев, запитан за това какво е „това корупционно престъпление”. Повече информация ще бъде дадена в събота на пресконференция.

Спецсъдът остави в ареста кмета на Божурище Георги Димов

За сравнението между случаите на кмета на район „Северен” и този на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева – Гешев каза, че по случая „Младост” се е наложило прокуратурата да обясни почти всичко, което не е било добре. „Повечето материали, включително СРС-тата са по медиите и интернет. Всеки, който желае, може да се запознае с тях. Получи се нещо като обучение на хората, които имат „професионален интерес” да знаят как работят службите и прокуратурата. По този случай тези хора са се интересували как се е работило по случая „Младост” и да не се повтори резултатът”, заяви Гешев.

Гешев: Делото „Иванчева” съчета политически и олигархични интереси

По случая „Младост” вътрешният министър коментира още, че „всичко се е превърнало в политика”.

„Юридически проблем няма. Всичко е безспорно. Това, което твърди прокуратурата, го има в мотивите на съда. Проблем няма. Единственият изход за някои хора е този процес да се политизира и да се наблегне на някои други фактори, които са извън това дали е извършено престъпление”, заяви Гешев.

„Всяко очерняна и компрометиране на конкретни разследващи и на прокуратурата като яло, подпомага натиска и подобрява положението на един куп други подсъдими, обвиняеми”, коментира Гешев.

За избора на нов главен прокурор, Гешев заяви, че „правомощията на главния прокурор са силно преувеличени”.

„Не ми е известно, който и да е главен прокурор да е извикал някой прокурор и да се е намесил брутално”, заяви Гешев.

„На 99% нямам желание да участвам в такова състезание”, каза Гешев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.