Един от партньорите в нея внесе вот на недоверие на правителството

Италия е разтърсена от политическа криза. Управляващата коалиция е на път да се разпадне. Един от партньорите в нея внесе вот на недоверие на правителството и обяви, че различията не могат да бъдат изгладени.

Вотът на недоверие беше поискан от антиимигрантската партия „Лига” на вицепремиера Матео Салвини.

„Надявам се, че никой не мисли да дразни италианския народ, губейки времето си в опити да състави правителство. След настоящия кабинет може да има само избори. „Лига” е готова. Колкото по-рано, толкова по-добре”, заяви Салвини.

Матео Салвини поиска предсрочни парламентарни избори в Италия

„Лига” на Салвини е в коалиция с партия „Пет звезди” в правителство, ръководено от Джузепе Конте, който реагира остро на думите на вицепремиера си. 

„Не зависи от вътрешния министър да свиква парламента. Не зависи от вътрешния министър да определя сроковете на политическата криза. Други институции трябва да вземат решението”, заяви Джезепе Конте.

Сега всички козове са в ръцете на президента, който е главният арбитър в италианската политика. Серджо Матарела може да се съобрази с исканията на Салвини, но може и да назначи правителство на технократи, като отложи вота за 2020 година.

„Правителството не може да падне, поне не сега. Има много важен закон за бюджета, който трябва да бъде гласуван до октомври. Правителството винаги е било разделено. Това не е съюз, това е кабинет по договор”, заяви Албелто Аирола, сенатор от партия „Пет звезди”.

Център на политическата криза се оказа строежа на железопътна линия между италианския град Торино и френския Лион. За прокарването й е необходимо да бъде прокопан 58-километров тунел през Алпите - проект, на който партия „Пет звезди" се противопоставя с финансови и екологични мотиви, а другият коалиционен партньор – „Лига” подкрепя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си