Как това се отразява на политическия език?

Борис Джонсън е един от т. нар. „несистемни играчи”, които се появиха на политическата сцена през последните години. Как новият елит промени протокола и как  това се отразява на политическия език?

През последните години политиците пренебрегват етикета и протокола, а процесът се превръща в световна тенденция.

През 2015 г. по време на посещение в Токио, в качеството си на кмет на Лондон, отново Джонсън поигра ръгби с деца и много грубо изблъска едно от тях.

„В момента англичаните са в гаменско настроение. Слагат краката на масата, тропат, скачат, правят шпагати, кълбо напред, кълбо назад и се маймунят”, посочи социалният антрополог Харалан Александров.

Борис Джонсън си качи крака върху масичка в Елисейския дворец

Съединените Щати също не отстъпват с появата на президента Тръмп пред камерите. Сред най-ярките му публични изяви се нарежда срещата на върха на НАТО, когато Доналд Тръмп избутва президента на Черна Гора Душко Маркович, за да застане най-отпред за снимка. Още по-комично се оказа желанието му да покаже близост с президента на Франция Еманюел Макрон, като изтупа ревера му по време на среща в Белия дом.

„Мисля, че този стил, който почва да се налага, е доста притеснителен.  Това е тази самовлюбеност, самонадеяност и убеденост, че ти си прав, каквото и да се случи”, обясни Харалан Александров.

„Все по-моден става „алфа мачото”. Показват Борис Джонсън в типичното му поведение, както казват тийнейджърите – „чупене на гипса”. Доналд Тръмп остава верен на себе си също. Протоколът и етикетът, това вече не е онова, което беше. Далеч по-себе си са политиците”, коментира Соня Момчилова.

Тръмп отново се закани да премахне рожденото право на американско гражданство

Според анализаторите  и българските политици са в световния тренд.Според Харалан Александров  у нас   има разпределени конкретни семейни роли. Загрижената майка - омбудсманът Мая Манолова. Двама силни бащи и едно лошо дете, което скоро ще се появи на политическата сцена - Слави Трифонов.

„При положение, че имаме двама стабилни бащи в лицето на премиера и президента. Хиперактивна майка, много загрижена. Може на сцената няколко лоши деца да тичат напред назад, да падат, да стават, да се плезят и да се маймунят”, уточни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.