Германският канцлер подчерта, че Барние разполага с подкрепа на държавите членки

"Държавите членки на Европейския съюз трябва да останат единни по отношение на новото предложение на Великобритания за Brexit", заяви днес германският канцлер Ангела Меркел. Меркел каза това на съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте в Берлин, предаде БТА.

"Изключително важно за нас е да останем единни. Ние внимателно ще анализираме предложенията" на Великобритания, каза Меркел и изтъкна, че засега още нищо не може да каже по въпроса.

Германският канцлер подчерта, че главният преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние разполага с пълната подкрепа на държавите членки. Британското правителство публикува днес следобед предложението си за компромис по въпроса с ирландската граница, за да бъде избегнат Brexit без сделка на 31 октомври. Според Лондон предложението ще позволи да не бъдат създавани митнически пунктове на границата между членуващата в ЕС Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Борис Джонсън е против промяната на датата на Brexit

Новият план предвижда Северна Ирландия да бъде в същия митнически режим като Великобритания, но да продължи да прилага европейските правила по време на преходен период.
Британският премиер Борис Джонсън заяви днес на годишната конференция на британската Консервативна партия в Манчестър, че ако планът бъде отхвърлен от ЕС, Великобритания ще напусне блока на 31 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.