На снимка се вижда чучело с две плитки като тези на 16-годишната шведка

Прокуратурата в Рим започна разследване за отправяне на тежка заплаха, след като чучело на климатичната активистка Грета Тунберг беше открито обесено под римски мост, предаде БТА.

На снимка, разпространена в социалните мрежи, се вижда чучело с две плитки като тези на 16-годишната шведка и закачена на парапета на моста табелка с надпис на английски език: "Грета е твоят бог".

Екоактивисти излизат на протести в десетки държави заради климата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимката предизвика незабавна реакция от страна на политиците. Кметицата на Рим Вирджиния Раджи от антисистемното Движение "Пет звезди" изрази в Twitter от името на града солидарност със семейството на момичето, а водачът на управляващата Демократическа партия Никола Дзингарети осъди "зловещото насилие" - израз на неспособността на извършителите "да уважават идеи, които не споделят".

Преди година Грета Тунберг стана инициатор на ученическото движение "Петъци за бъдещето" в защита на климата. На 27 септември тя приветства мащабната мобилизация на последователите на каузата в Италия. Според организаторите на "Петъци за бъдещето Италия" на призива им в цялата страна тогава са откликнали общо един милион младежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.