Депутатите подкрепиха започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания

Със 129 гласа "за", четирима "против" и един "въздържал се" 44-ото Народно събрание подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия. Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

ОФИЦИАЛНО: България подкрепя членството на Македония под условие (ОБЗОР)

Така парламентът застана зад приетата в сряда от правителството Рамкова позиция. В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония (ОБЗОР)

В четвъртък депутатите приеха предложението на председателя на НФСБ Валери Симеонов Македония да издири и да възстанови военните паметници и гробища.

„В момента има геополитически прозорец, от който ние можем да се възползваме и да разрушим границата между България и Македония. Това ще бъде много важна стъпка за очертаването на българското културно пространство”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Колкото пъти сме видели геополитически прозорец, толкова пъти сме свършвали на паважа. Няма нищо геополитическо”, каза Валери Жаблянов от БСП.

„Емоциите и романтиката винаги са съпътствали дискусиите около Македония. Това е още от периода на Освобождението ни и до днес. Винаги обаче когато сме се поддавали на романтиката и на емоциите сме бъркали и сме стигали до катастрофи”, коментира зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин.

„Ние нямаме нищо против обикновените хора, които живеят в Македония, ние имаме претенции към политиците в Македония и към властта там, защото с подобен дебат, който се води тук, ние даваме повод на хората в Македония да си развалят мнението за България”, каза Юлиян Ангелов от „Обединени патриоти”.

„Ние смятаме, че няма как в региона да има стабилност, да има мир, да има сътрудничество и просперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите – Турция. Ние смятаме, че и там преговорите трябва да продължат”, посочи Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите отхвърлиха предложението на независимият народен представител и член на партия „Атака” Павел Шопов в декларацията да бъде записано, че живее един народ в две държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.