Силите на реда са използвали водно оръдие и сълзотворен газ срещу демонстрантите

Полицията задържа повече от 40 участници в съботния протест на „жълтите жилетки” в Париж до обяд. В деня, когато движението отбеляза една година от началото на митингите, силите на реда използваха водно оръдие и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Участници в протестите се опитаха да блокират парижко околовръстно шосе на северозапад от столицата. За няколко минути движението беше спряно изцяло. Повече от 20 спирки на метрото бяха затворени в съботния ден.

Протестиращи изпочупиха банков клон в южната част на града. Поне два автомобила бяха преобърнати, а няколко - подпалени. 

Няколко десетки демонстранти участваха в акция на площад "Италия" в 13-и парижки район, където изградиха малка барикада от отпадъци и парчета от метална ограда, след което я подпалиха.

Някои протестиращи днес в Париж бяха с традиционните жълти жилетки, които задължително трябва да присъстват в автомобилите, други бяха изцяло в черно и с противогази.

Повод за началото на протестите през ноември 2018 г. беше повишение на цените на дизела. Но причините бяха по-мащабни. Повечето протестиращи са недоволни от политическия и икономически елит на Франция. Те виждат в бившия банкер Еманюел Макрон олицетворение на увеличаващото се неравенство между бедни и богати. Казват, че той се грижи само за интересите на градския елит.

Под натиска на протестите, Макрон обяви промени в пенсионната система и помощите за безработни, наред с други реформи. Но много французи намират мерките за недостатъчни. Проучване сочи, че около 50% от хората вярват, че е възможна нова масова вълна от протести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.