Президентът се срещна с Висшия адвокатски съвет

Президентът няма да влиза в договорки за промени в Конституцията. Това обяви Румен Радев по време на срещата с Висшия адвокатски съвет.

Според държавния глава консултациите за промени в основния закон имат за цел да откроят проблемите и възможните решения в правосъдната система и в други области. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че при подобен ход е нужна прецизност, а промените да са изцяло в интерес на гражданите.

Румен Радев: Консултациите не целят унищожаването на прокуратурата

„За тези промени правя договорки единствено с българските граждани. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президента са оправомощени да инициират промени в основния закон. Може да изучаваме чужд опитq но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет”, заяви Румен Радев.

„Темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна. Тема, която на моменти се приема дори болезнено от гражданите. Това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а да бъдат разгледани на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо”, заяви Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.