Броят на заразените с вируса на друг круизен кораб под карантина продължава да расте

Днес властите в Хонконг ще вдигнат карантината, наложена върху круизния кораб World Dream, който стои на терминала Кай Так в Хонконг. Така над 1800 туристи и почти толкова персонал ще могат да напуснат лайнера, след като не бяха открити случаи на заболели от новия вирус, съобщи South China Morning Post, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Роботи помагат в борбата с коронавируса в Ухан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изданието публикува и съобщението, оповестено на борда на лайнера, от което става ясно, че „всички проби, взети от членовете на екипажа, показаха отрицателен резултат за наличието на коронавирус, така че всички санитарно-карантинни мерки са приключени“.

Корабът бе поставен под карантина поради опасения, че членовете на екипажа може да са влезли в контакт с пътници от предишно плаване, при които е установено наличието на заразата.

Броят на жертвите на китайския коронавирус надхвърли 800

Лайнерът напусна Хонконг на 2 февруари с 1800 пътници и почти толкова персонал на борда. В сряда той се завърна в круизния терминал Kai Tak, където беше поставен под карантина. Тя бе наложена, защото трима пътници от същия кораб, пътували на круиз от 19 до 24 януари, бяха диагностицирани с нов тип коронавирус. При пътуването е имало около 4 хиляди души на борда. Според първоначалния маршрут, World Dream е трябвало да акостира в пристанището на Тайван в сряда сутринта, но местните власти забраниха лайнера да влиза в пристанището Каосюнг в югозападната част на острова и беше пренасочен към Хонконг.

Повечето от пътниците на борда са жители на Хонконг, около 10% са чужденци, но няма нито пътници, нито жители от континентален Китай.

Ангел Кунчев: Специфично лечение и ваксина срещу коронавирус няма

В същото време, обаче, броят на заразените с новия вирус на друг круизен кораб под карантина - "Diamond princess" продължава да расте. Още шестима души са били диагностицирани само тази сутрин, като с това бройката на заразените там скочи до 70 човека. От заразените общо 12 са американци.

Корабът е един от много круизни лайнери, които остават под блокада в различни пристанища по света, тъй като в много страни граничните власти не им позволяват достъп заради разпространението на коронавируса.

"Любов по време на... коронавирус": Близо 3 000 двойки се венчаха на масова сватба (СНИМКИ)

Междувременно правителството успешно евакуира около 800 граждани на САЩ, постоянни жители и най-близките им роднини от Ухан, като три пътнически самолета летяха от Китай, заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус. Всички трябва да преминат през двуседмична карантина и преглед от специалисти в американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Канада също вчера евакуира 200 граждани от Китай.

Според последните данни общият брой смъртни случаи от коронавирус е надхвърлил броя на смъртните случаи от SARS и в момента е 804.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК