Обвиняем е и юрисконсулт от дирекцията

Организираната престъпна група е действала в Басейнова дирекция-Пловдив. Престъпната схема e действала от пролетта на 2018 година. Трима са с обвинения, сред тях e директорката на дирекцията и общински съветник от ВМРО в Община Марица.

В Антикорупционната комисия постъпил сигнал, че длъжностни лица в Басейнова дирекция и  представители на местната власт в Пловдив изнудват животновъди за разрешителни. По време на проверката са били претърсени 14 служебни и лични адреси, както и  търговски дружества.

Отново спецоперация в Басейнова дирекция-Пловдив

„Комисията със свое решение сезира специализираната прокуратура за това, че в съответната Басейнова дирекция има длъжности лица, които извършват престъпна дейност срещу получаване на подкупи”, заяви Антон Славчев, председател на КПКОНПИ.

С обвинения се сдобиха трима - директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт и общинският съветник на ВМРО в Община Марица - Георги Какалов.

Повдигнаха обвинение на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив (ВИДЕО)

 

„Групата е създадена с користна цел – подкупи, извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Престъпната схема била по инициатива на общинския съветник. Точно определени фирми издавали разрешителни по Закона за водите, а участниците в групата си разпределяли надвзетите суми.

Отведоха с белезници шефа на Басейнова дирекция-Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Започнали да извършват масирани проверки на животновъди, които отглеждали водолюбиви птици – патици, както и за незаконни сондажи. Обикновено цената за изготвяне на проект и за узаконяване била 3000 лева, а за препоръчаните фирми - 8000, разликата се разпределяла между участниците в групата”, обясни Сийка Милева.

Служители от Басейнова дирекция Пловдив, които не се съобразявали с указанията на директорката пък били уволнявани. Това е второ обвинение за Кънева, която миналата седмица беше арестувана с обвинение за безстопанственост.