Преди това магистратите оставиха в ареста сътрудничката на Васил Божков – Йоана Чолакова

1 млн. лв. гаранция за сина на Васил Божков - Антон, реши след 4-часово заседание спецсъдът.

Според магистратите на този етап няма достатъчно доказателства, че той е участвал в пране на пари по поръчка на организираната престъпна група, оглавявана от баща му. 

Спецсъдът остави в ареста сътрудничка на Божков

Съдия Пенка Велинова посочи още, че прокуратурата е предоставила данни само за наличие на престъпна дейност. Едва когато дадат подробности по голямото дело за пране на пари, може да се коментира и участието на Антон Божков. Той няма да се укрие или извърши ново престъпление, няма и опасност да повлияе на свидетели, мотивира се спецмагистратът. 

От обвинението контрираха, че делото е в съвсем начална фаза. Според тях общата фирма на Антон и Васил Божкови е била финансирана чрез заеми от други дружества, пряко или косвено свързани с хазартния бос. По този начин, твърди прокуратурата, средствата били легализирани.

Оставиха зад решетките жената на Васил Божков

По-рано през деня, обвинението постигна успех в искането си за задържане под стража спрямо сътрудничката на Божков - Йоана Чолакова. Ключовият за прокуратурата свидетел и бивш съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов, твърди, че тя е човекът, осъществявал връзката между бизнесмена и иманярите, както и между Божков и сводниците. Самата Чолакова остана изненадана, че по документи е била част от управата на „Нове холдинг”. От няколко месеца работела в административния отдел на футболния клуб „Левски”.

Междувременно Александър Тумапров - също съдружник на Божков, плати своята гаранция от 1,5 милиона лева и остава на свобода.