Мария Масларска се изправя лице в лице с болестта

Наша сънародничка в германия се изправя всеки ден лице в лице с COVID-19.  Мария Масларска работи в университетската болница в южногерманския град Фрайбург. Едва в началото на своята кариера в медицината се сблъсква с пандемията на COVID-19.

Лекар е с COVID-19 в болницата в Лом

“В момента се случи така, че ротацията ми е в спешното отделение. Ние сме едни от първите, които приемат пациентите, засега по-леки случаи все още", разказва тя.

Германия е една от най-засегнатите страни в света. Там са регистрирани над 47 хиляди случая. Починалите от заразата, обаче, са в пъти по-малко от други страни.

“Основното предположение е, че наистина в Германия са тествани страшно много хора. Може би друго обяснение е, че все още болниците са подготвени и работят на максимален капацитет. Няма елективни приемни", смята Мария. В провинцията, в която тя живее, случаите растат с всеки изминал ден.

ПОДАДЕНА РЪКА: Лекари – стажанти влизат в борбата на болниците в страната с COVID-19

“Болницата имаше време да се подготви. Спешното отделение е разделено на две части, с два отделни входа", разказа тя. Въпреки това споделя, че дори в Германия предпазните средства са ограничени.

“Проблемът с материалите не е само в България, дори в Германия, една страна със страхотна техническа база. Ние нямаме такъв тип защитни костюми, които се виждат по телевизията. На смяна имаме право на очила и една маска.”, разкри Мария. Тя, обаче, не се оставя на притеснението, въпреки че нейни колеги са заразени.

Лекарка, заразена с коронавирус: Чакам с нетърпение да се възстановя, за да се върна към борбата

“Всеки човек има нормален инстинкт за самосъхранение, но в интерес на истината вече имаме колеги, които се заразиха, които отпаднаха, те се възстановяват", каза още тя. Самата Мария идва от лекарско семейство. Вместо да поеме щафетата от баща си и да избере педиатрията, обаче, се обръща към вътрешните болести и кардиологията.

“Като бях още в училище, ежедневието ми беше пряко свързано с това, което родителите ми разказват за работата си. Това, което ми харесва в медицината е, че е универсална професия. Не дели хората - откъде са, какво правят, от какъв произход са", казва още Мария.

Репортер: Лилия Мустакова