Мярката ще бъде приложена за възобновяем период от шест месеца

Европейската комисия временно ще се откаже от митата и ДДС върху вноса на крайно необходимо медицинско оборудване, за да помогне в борбата срещу коронавируса.

„Това ще улесни финансово получаването на медицинско оборудване, от което лекарите, медицинските сестри и пациентите отчаяно се нуждаят”, се казва в изявление на изпълнителната власт на ЕС.

ЕК с план за солидарност на стойност 100 милиарда евро

Мярката, която ще се прилага и за Великобритания, ще бъде приложена за възобновяем период от шест месеца с обратно действие от 30 януари, когато пандемията за пръв път се появи в Европа.

„Като премахне митата и ДДС върху вноса на тези продукти от трети страни, Европейската комисия ще допринесе за това да направи тези продукти по-достъпни”, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

ЕС замразява бюджетните правила за справяне с коронавируса

Европа миналия месец се превърна в световен епицентър на коронавирусната болест с повече от 10 000 смъртни случая, много от които заради липса на медицинско оборудване като респиратори.

„За да ви дам пример, в Италия митата от 12% и данък върху добавената стойност от 22%  се събират върху някои маски за лице или защитни облекла, които внасяме от страни като Китай“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Имаме нужда от много от това оборудване и това може да бъде скъпо”, посочи още Фон дер Лайен.