Ще бъдат изследвани полицаи, пожарникари, ски учители, служители в хотели

Близо 1000 души ще бъдат изследвани за коронавирус в Банско. Това обявиха от общината по време на брифинг в сряда. Целта на масовото тестване е да се установи дали е имало заразени, но вече излекувани хора по време на карантината в града.

Основно изследвани ще бъдат хора, които са били на работа от времето на обявяването на извънредното положение до днес. Става въпрос за полицаи, пожарникари, ски учители, служители в хотели. Наред с тях ще бъдат изследвани и жителите на курорта. Проверява се дали те са изградили антитела срещу коронавируса. 

Борисов: Днес започва масово тестване на жителите на Банско (ВИДЕО)

„Най-напред ще бъдат тествани хората, които са били тук през целия период от въвеждането на извънредното положение. Надявам се да получим ясна картина какво се случва в нашия град", заяви кметът на града Иван Кадев. 

Тестовете ще се извършват в рамките на няколко дни в местната поликлиника. За изследванията ще се спазва точно установен ред, за който ще следят полицейски служители.

Инициативният комитет в Банско, който предложи идеята за масово тестване, настоява да се изследва 1/3 от населението. 

ЕПИДЕМИЯТА В БАНСКО: Изследвани ли са болни в разложката болница?

Лекарите определиха решението като навременна и адекватна мярка. Според медиците е напълно възможно местните хора да са изградили имунитет, без да разберат.  „Не е задължително при среща с вируса да се разболееш“, обясни общопрактикуващият лекар Георги Кушлев.

А в Банско настояват да се засили контролът на пропускателните пунктове, защото според местните хора, много собственици на апартаменти ще тръгнат към курорта за великденските празници, а така рискът от пренасяне на заразата е голям.

„Освен това, външни лица, които сега се предполага, че може да ни внесат заразата, просто не трябва да имат право да влизат. Не бива градът да е отворен за великденските празници", каза Мая Стоицева от Гражданския инициативен комитет в Банско. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП