На разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие до 90 дни

„Срокът за разсрочване на кредите до края на годината ще е достатъчен, за да може затруднените компании да преминат през пика на кризата". Това заяви по време на брифинг финансовият министър Владислав Горанов. 

БНБ РЕШИ: До 6 месеца отсрочка за вноските по кредити

„Благодаря на търговските банки и БНБ, които приеха единен механизъм за разсрочване на задължения в срок до 6 месеца, който изтича до края на годината. Разбира се, на разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г. Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения. Разписани са три стандартни механизми – отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на главница до 6 месеца и механизъм за револвиращи продукти", поясни Горанов. 

Почти всички операции не изискват посещение на банкови офиси и затова финансовият министър не вижда причина за струпване на граждани в банките. 

На брифинга стана ясно и, че България работи по предварително одобрения план за кандидатстване в ERM II.

Банките внесоха в БНБ предложенията си за условията по кредитите

Как ще плащаме кредитите си по време на извънредното положение?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП