След едноседмичен престой в болница британският премиер Борис Джонсън беше изписан

Проблясъци на надежда в Европа за стабилизиране на обстановката и намаляване на жертвите от COVID-19. Франция и Италия регистрират пореден ден с по-малко смъртни случаи. В Испания облекчават частично карантината, въпреки че починалите отново се увеличават.

Във Великобритания новите случаи и хоспитализациите изглежда се стабилизират, но смъртните случаи продължават да нарастват. Мнозина смятат, че Обединеното кралство може да се окаже страната в Европа с най-много починали от вируса.

Излекуваните от коронавирус са вече 71, заразените - 676 (ВИДЕО)

„Днес е един мрачен ден, тъй като се присъединяваме към списъка със страни, които са дали повече от 10 хиляди жертви на коронавируса. Фактът, че над 10 хиляди души са загубили живота си от невидимия убиец показва колко сериозен е коронавирусът и защо националните усилия, с които всеки един е ангажиран, са толкова важни”, каза Мат Ханкок, министърът на здравеопазването на Великобритания.

След едноседмичен престой, британският премиер Борис Джонсън беше изписан от болницата и заяви, че нещата е "могло да се развият и по друг начин" за него.

„Днес бях изписан от болницата след седмица, в която Националната здравна служба спаси живота ми. Трудно е да намеря думи, за да изкажа колко съм им благодарен, но преди да го направя, искам да благодаря на всеки в Обединеното кралство за усилията и жертвите, които правите”, заяви Джонсън. Засега не е ясно кога той ще се завърне на работа.

В Италия регистрираха най-ниския брой смъртни случаи от повече от три седмици - 431. Общият брой на починалите от коронавируса в страната е почти 20 000.

С ПРЪЧКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА: Българка в Индия разказва за наказанията в страната (ВИДЕО)

Спад на починалите отбелязват и във Франция със 561 смъртни случая. Това е най-ниското равнище от 29 март насам. Властите виждат забавяне в дневния ръст на починалите и първи ефекти от мерките за социално дистанциране. Очаква се президентът Еманюел Макрон да обяви  докога ще бъде удължена националната карантина, която изтича на 15 април.

В Испания, една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни, броят на починалите отново тръгна нагоре след три поредни денонощия на спад. Новите случаи на заразени обаче намаляват. От днес властите отслабват частично ограничителните мерки. Представителите на някои сектори, като строителството и производството, ще могат да се завърнат на работа, стига да спазват строги указания за безопасност. Ресторантите и баровете обаче остават затворени.

 

 

В съседната на нас Турция, броят на заразените достигна 57 000, а на починалите - 1200. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу подаде оставка заради изненадващото въвеждане на комендантски час. Мярката беше обявена 2 часа преди да влезе в сила и това хвана неподготвени много хора, които се подредиха на дълги опашки пред магазините. Сойлу поиска прошка от народа и от президента Ердоган, а той отхвърли оставката като неподходяща в този момент.

„Никога не съм виждал този площад толкова празен. Тихо е навсякъде“, каза Джевдет.

„За първи път виждам такова нещо. Толкова празно“, коментира Ердем.

Китай съобщи за нови 108 заразени и двама починали - най-големия ръст на случаите за ден от близо шест седмици. 98 от новите случаи са на хора, влезли в Китай от други страни.

„Неналежащите пътувания, посещенията на семейства, роднини и приятели от хора, които живеят в пограничните райони и минават през границите са спаднали с 90 процента“, посочва Лиу.

Половината от новозаразените в Китай обаче се намират в граничещата с Русия провинция, която се превръща в новата фронтова линия за Китай, в борбата с COVID-19.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!