Туроператорите очакват държавите да се споразумеят за здравните процедури

Здравният паспорт е един от начините за безопасно влизане на територията на Гърция, който може да се въведе по време на туристическия сезон, пише БГНЕС. Туристите ще се тестват за COVID-19 в собствените си държави, преди да се качат в самолета, предлага министърът на туризма Харис Теохарис.

ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Все повече държави се опитват да съживят бизнеса

В интервю за телевизия „Скай“ министърът сподели, че единият от вариантите е да се правят тестове на пристигащите в Гърция туристи, като употреби термина „здравен паспорт“. Това означава, че турист от Германия, например, си прави тест за COVID-19 още преди пристигането си в Гърция.

Теохарис призна, че настоява в ЕС и ЕК да се проведе общоевропейски диалог и да се постигне споразумение за изготвянето на съответните протоколи.

„Ако всички се съгласим, тогава тестовете може да се правят и при влизане в страната, на летишата. Таща ще имаме по-добра методология и по-малко проблеми“, подчерта министърът на туризма. Той изтъкна, че това е трудно осъществимо, тъко като ситуацията е различна на различните граници – сухопътни, на летищата или на пристанищата, но при всички случаи трябва да се разработи действащ механизъм.

Двойни глоби и отнемане на номера на коли в Гърция по Великден

Целта е Гърция да „отвори вратите си за влизане на нейна територия“, тъй като туризмът е важна част от икономиката. Първоначално усилията ще бъдат насочени към месеците юли, август и септември, а в малко по-дългосрочна перспектива може да се включи и октомври.

От чужбина интересът не е спаднал, няма отказани резервации, заяви министърът. Ведомството му се намира в постоянен контакт с големите туроператори, за да се напълнят големите хотели.

Туроператорите очакват държавите да се споразумеят за здравните процедури, които ще трябва да се спазват, за да бъдат спокойни гостите за своето здраве. В същото време трябва да бъде представен ясен времеви период, за да бъде оповестена конкретна дата за отваряне на сезонните хотели, обясни Теохарис.

Гърция очаква 60-70% по-малко чуждестранни туристи

Туризмът е „един много сложен въпрос“, на който трябва да бъде намерено решение, заяви на днешния редовен брифинг правителственият говорител Стелиос Пецас. Тази тема е част от плановете на правителството за постепенно възстановяване на нормалния живот в страната, които ще бъдат обявени следващата седмица от министър-председателя Кириакос Мицотакис. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!