49-годишният Стефан Асенов-Менду имал 15 имота и 60 автомобила

10 души са в ареста след мащабната полицейска акция в Пловдив срещу лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и сводничество. Според прокуратурата един от задържаните притежавал малък дворец и незаконна частна банка, без никакви легални доходи. В ареста се намира 49- годишният Стефан Асенов по прякор Менду от Пловдив. По данни на обвинението, той притежава 15 недвижими имота и 60 луксозни автомобила за 2 милиона лева, а при обиск в дома му са открити килограми злато и пари.

До момента са разпитани общо 60 свидетели, по-голямата част от които разказват, че над лихваря имало разпънат чадър.

Задържаха лихвар при спецакция в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Няма как лица, които не работят, не развиват каквато и да е дейност, не подават каквито и да е данъчни декларации, да притежават автомобили, всеки един от които е на стойност от порядъка на 100 000 лева. Обещавал опека от всички държавни институции, за които може да се сетите. Имаме и такива данни, придобити чрез СРС”, заяви Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

„Бяха иззети 15 автомобила, останалите 45 са обявени за общодържавно издирване, иззето е над 1,5 кг злато, иззети са пари в различна валута в български левове и евро”, заяви старши-комисар Йордан Рогачев – директор на МВР-Пловдив.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.