С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана

ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана.В момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

"Искам да ви представи промени в Закона за НСО , с който регламентираме начина на вземане на решения за сстетента на опасност на охраняемите обекти, лицата, които трябва да бъдат охравяни. Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни на брифинг в Народното събрание Димитър Лазаров от ГЕРБ.

 

Той заяви, че службата е към президента и добави, че в предложението се посочва, че началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" за изпълненията на правомощията. 

"Срокът за предоставянето на информацията, редът за предоставяне, участието на органите, ще се уреждат с правилник за прилагането на Закона за НСО", допълни Лазаров.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че измененията в Закона ще бъдат ще бъдат изпратени за становище до всички служби до половин час.

"Подготвени са писмата, в момента, в който внесем Закона и той бъде факт, може би до половин час ще бъдат изпратени проектът на закон за становище на НСО, ДАНС, МВР и Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" с оглед към следващия вторник да предоставят писмено своята информация", посочи още Лазаров.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.