Ще се извършват и проверки са шофиране след употреба на алкохол и наркотици

От 10 юли "Пътна полиция" започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, съобщиха от МВР.

Какво да направим, ако номерът на колата ни е изчезнал в бурята? (ВИДЕО)

Акцията, която се провежда на територията на цялата  страна, ще продължи до 16 юли, уточни инспектор Николай Крушарски от Пътна полиция в ГДНП. Той отбеляза, че статистиката показва рязък спад на катастрофите, причинени от шофиране след употреба на алкохол.

АКЦИЯ НА ПЪТЯ: 5000 фиша само за седмица

"За първото шестмесечие на тази година те са 562, а за същия период на миналата година – 639, загиналите са  с 12 по-малко, в сравнение със същия период на 2019 г. Предприетият контрол и възможността за използването на технически средства дават своя превантивен ефект, сочи анализът на пътна полиция", коментира инспектор Крушарски.

Пътна полиция с акция за контрол на мотористите

Той предостави и данни от  проведената от 25 юни до 01 юли специализирана полицейска операция за засилен контрол на дву, три и четириколесни моторни превозни средства. На територията на цялата страна са проверени 4 546 водачи, констатирани са 1 599 нарушения, за  които на 558 са съставени административни акта и 981 фиша.  За неизползване на защитни каски са санкционирани 87 водачи, 11 – за управление след употреба на алкохол, а 4-ма – под въздействието на наркотични вещества.  В рамките на акцията са установени и 84 неправоспособни лица, управлявали три и четириколесни моторни превозни средства.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.