В деня на Съединението протестиращи пяха възрожденски песни

Под знака на протести, България отпразнува Съединението. Поход с 50-метрово знаме и призиви за оставка мина през Пловдив в неделя.

135 години от Съединението на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

За първи път тържествената церемония на площад "Съединение" в Пловдив бе съпроводено от протести и скандирани по време на официалните речи. Множеството, което потегли от площад "Централен", блокира за кратко няколко възлови централни булеварда в града. Протестиращите затвориха и тунела, където изпяха химна.  А по-късно окопираха един от хотелите в града. Сред присъстващите бяха и двама от "Отровното трио"

Напрежението ескалира още преди началото на тържествената церемония, когато протестиращите се отклониха от предварителния си маршрут и се насочиха към пл.“Съединение“. Плътен кордон от полицаи обаче препречи пътя им. Три коли на жандармериятa застанаха като естествен щит пред тях. Протестиращите освиркаха полицаите.

След като един по един преминаха през пунктовете за проверка,протеситращите стигнаха до паметника на Съединението и освиркаха официалните лица, които въпреки политическите си разногласия бяха застанали един до друг. Виковете“Оставка“ заглушиха речите.

Президентът Румен Радев заяви, че днес България преоткрива девиза “Съединението прави силата“.

“От Съединението, от цялата ни възрожденска история, знаем,че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще”, каза държавният глава.

Протести и контрапротести в деня на Съединението (ВИДЕО+СНИМКИ)

Скандирания и викове съпътстваха и поднасянето на венци от името на управляващите от ГЕРБ и коалиционните им партньори. След това протестиращите се отправиха към хотела, в който традиционно официалните лица се събират на коктейл по покана на местната власт и блокираха входа му. До сериозна ескалация на напрежението не се стигна.

А в София - във вечерта на Съединението имаше протест и контрапротест. Всичко премина спокойно, а късно вечерта демонстрантите положиха 10-метрово знаме на „Орлов мост”.

 

 

60-тата вечер на протести в София започна с възрожденски песни и музика, а на „Цар Освободител” беше разпънато 10-метрово знаме с надпис “Оставка”. Протестиращите отбелязаха Деня на Съединението, но останаха верни на исканията си.

Около 21:30 часа, протестиращите се събраха около трибуната, където се почерпиха с домашен хляб, след което се отправиха на традиционното шествие към „Орлов мост”. С тях беше и 10-метровото знаме. Кръстовището остана блокирано до късно вечерта.

А по време на традиционната демонстрация, контрапротест мина по булевард “Витоша”. Хората поискаха оставката на президента Румен Радев и наказания за отговорните за погрома на 2-ри септември. За понеделник  вечер е насрочен и поредният протест на жълтите павета.

Репортери: Благой Бекриев, Лилия Мустакова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.