Миналия декември Наказателния съд осъди петима души на смърт за съучастие и участие в убийството

Върховната прокуратура на Саудитска Арабия съобщи днес, че присъдите на петима обвиняеми за убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври 2018 г. са намалени на 20 години затвор. На първа инстанция през декември миналата година те бяха осъдени на смърт.

Годеницата на Хашоги призова за широко международно разследване на убийството му

Освен това съдът постанови 10 години затвор за един осъден и 7 години за други двама, без да разкрива самоличността на никой от обвиняемите.

Говорителят на прокуратурата потвърди, че за решението е взето предвид "законното право на семейството за оттегляне на искането за смърт“ и то е "окончателно и трябва да бъде приложено".

Миналия декември Наказателния съд осъди петима души на смърт за съучастие и участие в убийството на Хашоги, а за трима други обвинени се предвиждаше затвор за прикриване общо 24 години.

Върховният съд обаче оправда двама от основните обвиняеми: Сауд ал Кахтани, съветник на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, и заместник-директора на саудитските тайни служби Ахмед Асири.

Турски вестник публикува зловещи подробности за убийството на Хашоги

Съдът не намери достатъчно доказателства нито срещу тях, нито срещу саудитския консул в Истанбул Мохамед Ал Отайби, в чийто кабинет журналистът е бил убит и разчленен.

През май тази година, когато ислямския свят чества свещения месец Рамадан, синовете на Хашоги обявиха, че прощават на убийците на баща си.

Според ислямския закон членовете на семейството могат да простят на убиеца на своите близки и това опрощение може да доведе до спиране на изпълнението на смъртната присъда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.