Събитието, за което се разбра едва тази седмица след появата на видеоклипове в социалните мрежи

Нелегална сватба, проведена в началото на ноември, събра над 7000 души в Ню Йорк (САЩ). Присъстващите евреи, принадлежащи към течението Сатмар, не спазиха здравните разпоредби, наложени от властите поради пандемията, но всичко това се разкри едва сега, пишат DarikNews.bg.

ЕФЕКТ ОТ КАРАНТИНАТА: Нивата на заразяване във Франция спадат

Събитието, за което се разбра едва тази седмица след появата на видеоклипове в социалните мрежи, беше сватбата на Джоел Тителбаум, внук на главния равин Аарон Тейтелбаум, ръководител на общността Сатмар в Ню Йорк. Във видеоклиповете се вижда как хилядите присъстващи скачат и пеят без маска, без да се спазват разстоянията за безопасност или ограниченията на капацитета в синагогата Satmar Kiryas Joel в Бруклин. 34 339 са починалите с коронавирус в щата Ню Йорк от началото на пандемията, което е малко по-малко отколкото в цяла Русия (36 675 починали).

Настоящите разпоредби установяват, че местата за поклонение имат право да запълнят само 50% от максималния си капацитет, в допълнение към задължението да се спазва разстоянието от два метра между присъстващите и да се носи маска. Според The ​​Jerusalem Post залата, в която се провежда събитието, е била запълнена до последно, тъй като има капацитет от 7000 души.

Организаторите на събитието опитаха да запазят в пълна тайна този акт, който нарушава държавните санитарни мерки. Статия в еврейската медия Der Blatt, публикувана след сватбата, разкрива как са успели да заобиколят държавните и местните сили за сигурност.

НОВ ВОТ В БЕЛИЯ ДОМ: Избират коя пуйка да помилва Доналд Тръмп (ВИДЕО+СНИМКИ)

The New York Post превежда текста, публикуван в Der Blatt, от който става ясно, че поканите за сватбата са устни – на ухо. Писмени покани, съобщения във вестници или плакати не бяха използвани поради опасението да не се случи както при друга сватба в ортодоксалната еврейска общност, която беше спряна от властите, когато научиха, че възнамеряват да съберат над 10 000 гости.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.