Със заповед на Регионалната здравна инспекция се спира нейното трансформиране

Обрат с първата COVID болница у нас. Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регионалната здравна инспекция се спира нейното трансформиране. Причината според местната власт е отказът на Здравната каса да финансира разкритите 137 легла, тъй като болницата вече е изчерпала месечния си финансов лимит.

От 137 броят на COVID леглата в болницата се редуцират до 60. Промяната идва заради изчерпания лимит. Оказва се, че „Свети Мина“ няма да получава заплащане за новопостъпилите пациенти и ще трябва да ги лекува за своя сметка.

“Това означава, че генерираме финансова загуба. Има вероятност да фалираме, тъй като финансовият ни резерв, който разполагаме като буфер за такива ситуации не е никак голям”, заяви проф. Петър Петров, управител на „Свети Мина“- Пловдив.

За този месец здравното завадение  получава от касата 342 хиляди лева, изчислени на база миналогодишния прием. За новата й функция като изцяло COVID болница е необходимо обаче повече от двойно увеличение на парите. Освен това са нужни 75 хиляди лева за ремонт на кислородната система.

„Кислород в момента - от 62 ма пациенти не достига до 20 легла”, посочи управителят на болницата.

КРИЗА ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ: Апел за помощ от болницата в Пазарджик

Здравното заведение няма и медицински персонал, който да обслужват 137 легла. И без да е натоварена разчита на командировани лекари от други болници и на 8 студенти-доброволци. Сред тях е и Мария.

„Моята дейност се състои в помощ на работата на сестрите главно- в приготвянето на лекарствата, системите, антибиотиците, които прилагаме също така в помощ на медицинската документация”, разказва студентката по медицина.

За пациентите орязването на леглата в болницата е недопустимо.   „От понеделник съм пациент на болницата и искам да изкажа благодарност на целия персонал за грижите, които полагат. Действително, аз дойдох със задух и в момента се чувствам действително по-добре и мога да кажа, че действително се реагира адекватно и смятам, че всеки един човек, който влязъл тук, ще излезе драстично подобрен”, категорична е Красимира Гьошева, пациентка с коронавирус.

Според местната власт основният мотив, с който общинското здравно заведение “Свети Мина“ няма да е изцяло вече COVID болница е отказът на Здравната каса за допълнително финансиране.

Първата COVID-болница у нас се нуждае от още специалисти

„Необходимите средства или бюджета на тази болница, за да работи като инфекциозна, са 750 хиляди лева. Отговорът за сега макар и неофициален е, че тези средства няма как да бъдат подсигурени в бюджета”, посочва Калин Калинов, началник отдел“Здравна политика“, Община Пловдив.

Решението за превръщането на общинското здравно заведение в COVID болница е било взето още през пролетта единодушно от Медицинския щаб, след като здравното заведение е декларирало, че може да поеме средно тежките случаи. Според областния управител болницата се използва за политическо преиграване.     

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.