Проверяват се три адреса край града

Акция „Опасни отпадъци”! Извършват се проверки на няколко адреса край Пловдив за заровени големи количества боклук. По информация на NOVA, има данни, че адресите са свързани с братята Бобокови.

Откриха 7 756 тона опасни отпадъци в 4 области (ВИДЕО+СНИМКИ)

В акцията, която е по сигнал, участват полицията, екоминистерството и прокуратурата. Едно от местата, на които е открит потенциално опасният отпадък, е край Околовръстното шосе на града, между кварталите „Коматево” и „Прослав”.

Около 200 тона потенциално опасни отпадъци откриха при акцията прокуратурата и екоминистерството. Те са заровени близо до квартал „Коматево“ в ниви, чиято буйна растителност умело прикрива боклуците. Експертите предполагат, че веществото с кафеникав цвят е отпадъчен материал от производството на акумулатори.

Според разследващи има данни, че адресите са свързани с братя Бобокови, но засега от прокуратурата се въздържат от коментар.

 

 

„Има шлаки от производствена дейност, но в момента няма как да кажа, докато не излязат пробите. Те ще покажат дали има замърсяване на почвите, евентуално и на водите. Има разлика между опасно и токсично. Според нас не е токсично”, коментира Станислав Данчев, началник отдел на РИОСВ-Велико Търново.    

Откриха теч на вода в склад със загробени пестициди

Кафеникавите отпадъци са струпани на три купчини. Експертите взеха проби за анализ, който ще покаже вида на веществото. Според разследващите веществото не е токсично. То е опасно и не трябва да е изхвърлено на подобно място. 

Не е ясно кога върху частните ниви са изхвърлени потенциално опасните отпадъци. Работещите наблизо предполагат, че е ставало с камиони през нощта. С оглед на факта, че разследването все още е в начален етап, от прокуратурата отказаха коментар. С мобилен уред на място беше проверена почвата за радиация над нормата. Няма отклонения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.