Той бил повлиян от атаката в Крайстчърч - най-кървавият атентат в новозеландската история

16-годишно момче е задържано в Сингапур по подозрение в планиране на убийството на мюсюлмани в две джамии. Атаката била планирана за деня на годишнината от атаките в Крайстчърч, Нова Зеландия, предаде Би Би Си.

Повлиян от атентатора Брентън Тарант, младежът имал намерение да убие с нож жертвите си и да предава на живо атаката в интернет. Той е най-младият задържан по силата на Закона за вътрешната сигурност, който позволява арест без съд. От вътрешното министерство на Сингапур съобщиха, че младежът е протестант християнин от индийски произход, "мотивиран от силна антипатия към исляма и желание за насилие“.

Атаката в Крайстчърч, извършена на 15 март 2019 г., е най-кървавият атентат в новозеландската история. Повече от 50 души бяха убити в две джамии. Тарант беше осъден на доживотен затвор без право на помилване.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БНР