С обиди, а не със законодателна дейност започна работният им ден

В парламента – скандал и обиди на тема фашизъм и комунизъм. С процедурни хватки депутатите си размениха остри реплики още при старта на днешното заседание. От БСП поискаха в парламента да дойде и премиерът Бойко Борисов, който не е бил в пленарната зала повече от година.

С обиди, а не със законодателна дейност започна работният ден за депутатите. Напрежението се вдигна след декларация от ГЕРБ за случая със задържан български гражданин - брат на депутата от БСП – Георги Стоилов.

"Още през 2017 г. ГЕРБ призова БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Днес Илия Стоилов, основен спонсор на БСП, е бил съдружник с брат си, е осъден”, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

Думите ядосаха левицата. Последва бърза размяна на политически удари. "Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които търсим отговорност от роднините на тези, които са извършили престъпления", заяви Кристиан Вигенин от БСП.

„Прощавайте, каква е разликата между Аушвиц и Белене. Ние на вас казваме ли ви комунисти?”, коментира Вежди Рашидов от ГЕРБ.

А от темата за фашизма спорът се прехвърли към въпроса защо премиерът Бойко Борисов не идва в парламента.

"Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящото европредседателство. Една година и 4 месеца той не е влизал в Народното събрание, не е влизал в тази сграда, а вие продължавате да го криете", каза Георги Свиленски от БСП.

СКАНДАЛ В НС: Управляващи и опозиция в спор за джиповете на МВР

"Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера тук", отговори Цвета Караянчева, председател на НС.

Последва и призив от ВОЛЯ. "Г-жо председател, искам да ви помоля да помолите всички колеги да престанат с този цирк", прикани Кръстина Таскова.

И още обвинения – насочени към БСП. "Как можем да определеим поведението на колегата – Гьоков, Гьотов ли е – който най-просташки се обърна към колежката Таскова – говорейки й на „МА“", попита пък Веселин Марешки.

След този сблъсък депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пчеларството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.