Подчертава се и че практиките за обработка на лични данни са подвеждащи

Китайското приложение за споделяне на видеа TikTok беше атакувано от множество жалби от потребителски групи в ЕС. Причина за това е предполагаемо нарушение на потребителското законодателство на Общността и неспособността на програмата да защити децата от скрита реклама и неподходящо съдържание. 

Паралелно с нарастване на популярността на притежаваното от китайската компания ByteDance приложение, през последните месеци расте и критика относно политиките му за поверителност и безопасност след редица инциденти. 

Европейската потребителска група BEUC визира няколко въпроса в жалбата си, сред които условията за ползване, които според жалбоподателите са неясни, двусмислени и благоприятстват TikTok в ущърб на потребителите му. Условията за авторски права също така сам смятани за несправедливи, тъй като давали на компанията неотменимо право да използва, разпространява и възпроизвежда видеоклиповете, публикувани от потребителите, без възнаграждение. 

Продажбата на TikTok може да се отложи завинаги

"TikTok не успява да защити децата и тийнейджърите от скрита реклама и потенциално вредно съдържание на своята платформа“, се казва още в жалбат. Подчертава се и че практиките за обработка на лични данни са подвеждащи. В допълнение към жалбата на BEUC, потребителските организации в 15 държави алармираха своите власти и ги призоваха да действат. От компанията коментираха, че са отворени да чуят как биха могли да подобрят услугата си, за което са се свързали BEUC.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.