Зоопаркът е единственото място в света, където този вид се размножава извън естествената си среда

Двуутробен бозайник от застрашения вид посум от Сулавеси, известен още като мечи кускус, се роди в зоопарка във Вроцлав, Полша, съобщи Асошиейтед прес.

Бяло тигърче се роди в зоопарк в Никарагуа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е четвъртото животно от този вид, което се ражда в зоопарка от 2016 г. Тогава двойка посуми от Сулавеси бяха настанени там, след като бяха конфискувани от контрабандисти в Индонезия. Зоопаркът в полския град е единственото място в света, където този вид се размножава извън естествената си среда.

Рядък суматрански тигър се роди в зоопарк в Полша (ВИДЕО)

Бебето, за което се смята, че е мъжки екземпляр, се родило в края на декември. То е четвъртият наследник на женската Дузи и мъжкия Гарето, които са на по шест години. Двуутробните бозайници от този вид предпочитат уединението и затова обитават помещение, до което имат достъп само неколцина служители на зоопарка и не се допускат посетители.

ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА: Родиха се гепардчета, заченати инвитро (ВИДЕО)

"От самото начало внимателно наблюдаваме нашите мечи кускуси и записваме всичко - индивидуално поведение, взаимодействия, активност, хранителни навици, дори анализираме движението на червата им", обясни директорът на зоопарка Радослав Ратайшчак. "Опитваме да им осигурим колкото е възможно повече спокойствие и свобода", добави той.

Рядък черен носорог се роди в зоопарк в САЩ (ВИДЕО+СНИМКА)

Естествената среда на вида са дъждовните гори на индонезийския остров Сулавеси, където се хранят с листа, цветя и неузрели плодове. Възрастните екземпляри достигат тегло от около десет килограма. Те са описани като "уязвими" в Червената книга на застрашените от изчезване видове. Обезлесяването и ловът са основните заплахи за тях. Само 14 представители на вида живеят в зоопаркове - В Полша, Белгия, Чехия, САЩ и Индонезия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е
Редактор:
Източник: БТА