Сред най-опасния тип атаки в България са тези на сайтове за обяви и продажби

Нови тенденции в киберпрестъпността. Това показва доклад на IBM Security за 2020-та година. Атаките срещу структури, които се борят с COVID-19, са се удвоили, а така нареченият "рансъмуер" започва да се превръща в предпочитан метод на злонамерени хакери. За какво да внимаваме и как да се предпазим?

Шарл Мишел: Изправени сме пред нов тип заплахи

Една на всеки четири хакерски атаки през 2020-та година е била причинена от така наречения “рансъмуер”, където компютърът е заложник, а хакерът иска откуп.

“Представлява тип вирус, подкатегория на вирусите, които в момента, в който инфектират вашия компютър, вашата система, криптират вашите файлове и ви искат откуп да платите, за да може да получите обратно ключ”, обяснява експертът Любомир Тулев.

“В никакъв случай не плащайте. Защото това не е материална сделка, в която да си подписал пред нотариус документ, в който някой ти гарантира, че ще ти върне информацията. 99% от хората, които са платили, не са си върнали информацията”, добавя Ростислав Петров от Българската асоциация на етичните хакери.

Експертите предупреждават, че при случай на подобна атака, можем да считаме, че информацията е безвъзвратно изгубена. Атаките, обаче, еволюират.

“През 2020-та година, това, което видяхме с рансъмуер 2.0 е - в момента, в който хакера придобие ограничен достъп до вашата машина, първо той взима чувствителна информация, като на по-късен етап изнудва жертвата”, добавя Тулев.

Европейската агенция по лекарствата потвърди за кибератаката

И още - основният съвет, за да предпазим устройствата си - да проверяваме внимателно всички съобщения или имейли, които получаваме. Да не отваряме веднага прикачени линкове или файлове и да следим кой всъщност е подателя на съобщението.

“Имаме ли прикачен файл, дори той да изглежда като да е PDF, Word или Excel, преди да го отворим, първото, което трябва да го направим е да го сканираме с публично достъпни ресурси, които всеки може да направи”, казват още експертите.

Сред най-опасния тип атаки в България са тези на сайтове за обяви и продажби.

“Ако някой се опита да ви изведе от дадена платформа, където по принцип вие продавате продукта, примерно използвайки Viber, това е първия издайнически знак, от който трябва да ви светне червената лампа”, обяснява Тулев.