Това са кибератаките и дезинформацията, казва той

В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои общите приоритети на пакта и ЕС, които европейските лидери ще обсъждат през втория ден от видеоконференцията.

Шарл Мишел: Трябва да се ускори процесът за доставка на COVID ваксините

„Първо, ние искаме повече стабилност и предвидимост при нашите непосредствени съседи и ще обсъдим инструментите, които трябва да използваме, за да постигнем тези цели. Второ, изправени сме пред нов тип заплахи - кибератаки, хибридни атаки и дезинформация. Трябва да укрепим нашата устойчивост и може би да приспособим средствата си за това. Трето, трябва да подобрим технологичната база. Виждаме възможности за синергия между дигитализацията, Космоса и отбраната“, заяви Мишел.

Един силен ЕС има нужда от силна НАТО, каза в заключение той.

„Не можем да се справим сами с предизвикателствата, затова трябва да укрепим трансатлантическите отношения, както и тези с ЕС“, каза от своя страна генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и подчерта:

„Затова и аз, както и вие, приветствам изключително силното послание на администрацията на Байдън за възраждане на съюзите и за укрепване на трансатлантическите връзки. Това ще е и основният въпрос, който лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят на срещата си в Брюксел по-късно тази година. Над 90 на сто от хората, които живеят в ЕС, са жители и на страни-членки на пакта. Това означава, че до голяма степен имаме едни и същи хора, страни, членове, съседи и предизвикателства и е съвсем очевидно, че трябва да работим заедно“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР