Процесът ще продължи няколко месеца

Страните от НАТО започват от 1 май постепенно изтегляне на контингентите си от Афганистан. Решението е взето на извънредна среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на Алианса. Срещата се е провела чрез видеоконферентна връзка. В нея са участвали държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбрана Лойд Остин, които в момента са в Брюксел, съобщават от българското МВнР.

Байдън потвърди: САЩ изтеглят военните си от Афганистан

Изтеглянето ще продължи няколко месеца. С това обаче не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в Афганистан, отбелязват от МВнР. Това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията със страната. В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата, допълват от МВнР.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията „Решителна подкрепа“ и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

Борисов: Ще изтеглим контингента ни от Афганистан

През 2001 г. страните от НАТО заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО, припомнят от МВнР. 

Относно Украйна министрите са обсъдили струпването на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната и на територията на незаконно анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единодушно са осъдили руските действия и са потвърдили подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, заявяват от МВнР.