Психотерапевт: Липсата на емоционална интелигентност ражда аутсайдери и деспоти

"Емоционална интелигентност е да осъзнаваме емоциите си, собствените и на другите, и да умеем да ги управляваме", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Йордан Танковски, психотерапевт и консултант. 

Той добави, че емоционалната интелигентност винаги е била актуална, на напоследък става популярна след издаване на куп книги на тази тема, а и мениджърите са разбрали, че това качество е много полезно за служителите им.

Специалистът е убеден, че тази интелигентност дава възможност на хората да бъдат добри колеги, а придобиването на такова умение би трябвало да се култивира от образователната система.

"Много малко тествое има, които да дадат представа доколко присъства емоционална интелигентност", информира психотерапевтът.

Според него в училищата трябва да има предмет, в който да се подготвят учениците за това как да се справят с живота, как да общуват, да решават проблеми и конфликти.

Той предупреди, че много често хора без емоционална интелигентност се превръщат в аутсайдери или стават деспотични, те са интелигентни, имат много дипломи, но не се реализират, липсва им познание за човека, не могат да общуват, не могат да влязат в колегиална среда, като това се отра отразява и в партньорските отношения, в родителството.

"Първото е нужно себеосъзнаването, след това саморегулацията, последвано от емпатгията, да се поставиш на мястото на другия човек, а четвъртото е поемане на личната отговорност, липсата на тези неща е и липса на емоционална интелигентност, тези хора бягат, когато не могат да се справят с нещо", добави Йордан Танковски.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.