Кое е най-масовото престъпване на правилата

През тази година са засечени рекорден брой нарушители по време на баловете. Те са 1 057. За сравнение, през 2019 г. санкционираните са били 908, през 2018 – с 300 по-малко, а през 2017 – едва 400.

26 май - 17 часа и 18 минути. Камера на светофар в София засича поредната кола с абитуриенти в нарушение – неправилно превозване на пътници. Както всяка година, и тази това е най-масовото нарушение по време на баловете. Обобщението е на „Пътна полиция”.

„Във всички тези случаи знаем, че има нарушение както за пътника, така и за водача на превозното средство. Това, което най-често се случва, е да се пътува в автомобил, в който се надвишава броят на пътниците, за които е предназначен”, обясни инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция”.

Освен за неправилното придвижване, зрелостниците и техните водачи се санкционират и за това, че са без колан. Тази година има и изненади.

„В няколко случая имаме неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци абитуриенти. Регистрирали сме девет такива случая”, каза още Ботева.  

В София има най-много нарушители на пътните правила. Във Видин те са най-малко. Велико Търново също е сред отличните с минимален брой нарушители.

„Това го отдаваме най-вече на засиленото полицейско присъствие. Абитуриентите бяха съпровождани от полицейски автомобили с включени светлинни устройства. Полицейските автомобили всяват респект и в самото движение не допуснахме да има произшествия”, каза началникът на „Пътна полиция” - Велико Търново Радостин Върбанов.

Добрата новина е, че няма загинали абитуриенти на пътя. Станали са три катастрофи с петима леко ранени.