Националите на Унгария ще трябва да минат през "шпалир" от цветове по пътя си към „Алианц Арена”

Кметът на Мюнхен атакува "срамното" решение на UEFA да отмени плановете на града да освети стадион „Алианц Арена” в цветове на дъгата за мача срещу Унгария. Така германците искаха да изразят подкрепата си за ЛГБТ общността и да покажат неодобрението си срещу приет в Унгария закон. Той ограничава сериозно правата на хомосексуалните.

Управителният орган на европейския футбол заяви, че осветяването на стадиона би противоречало на правилата за запазване на политически и религиозен неутралитет.

Градският съвет на Мюнхен и активистите на ЛГБТ поискаха този ход в знак на протест срещу закона, приет от унгарския парламент. Той забранява на хомосексуалните да участват в образователни програми или телевизионни предавания.

Отговорът на световната общност не закъсня

Първата остра реакция дойде от кмета на Мюнхен Дитер Райтер. Той планира да освети вятърна турбина срещу „Алианц Арена” в цветовете на дъгата. Управата на футболни стадиони на други места в Германия, включително тези в Кьолн и Франкфурт, също се ангажира да „запълни празнотата“.

Общинският съвет на Мюнхен заяви, че е искал да освети стадиона, за да "изпрати сигнал в подкрепа за приобщаването на общността".

От "Айнтрахт" Франкфурт също планират да осветят терена си - Deutsche Bank Park. В изявление в Twitter говорителят на клуба Аксел Хелман заяви: „Ако Мюнхен няма право да го прави в сряда, тогава други стадиони в страната ще трябва да го направят. По време на мача Германия - Унгария Deutsche Bank Park ще бъде осветен в цветовете на дъгата".

ФК „Кьолн” също ще се присъедини към кампанията. „Ние горещо приветстваме това. Клубът ни се застъпва за идеята на многообразие и толерантност“, каза изпълнителният директор Александър Верле пред WDR. Той определеи случващото се в Унгария като „ужасяващо“.

Отборът на „Хановер 96” ще направи същото и така на практика цяла Германия ще посрещне унгарците в цветовете на дъгата.

Свирепият отговор срещу унгарците излезе и извън границите на Германия. Отборите на „Барселона” и „Ювентус” промениха своите емблеми в подкрепа на инициативата.

Корпоративни гиганти като Volkswagen, BMW, Siemens, Sparkasse и HypoVereinsbank също оцветиха логата си.

Цветовете на дъгата озариха и сградата на Deutsche Bank. Днес стана ясно, че унгарският премиер Виктор Орбан се е отказал да присъства на мача. 

Висши представители на ЕК изказаха мнение, че не могат да намерят „разумно оправдание“ за решението UEFA да отхвърли плановете на града домакин. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази своята подкрепа към общността с пост в социалните мрежи.

"Приетият в Унгария закон, свързан с образованието за ЛГБТ общността, е срамота", каза тя.

Малко по-късно футболната централа също излезе с официална позиция по случая. Те обясняват, че действията им са били разбрани неправилно. Според тях решението на Германия е политическо, което е и причината да не бъде одобрено. 

Поддръжници на ЛГБТ общността излязоха с нова идея броени часове преди срещата. Заедно с "Амнести интернешънъл", те смятат да раздадат на зрителите 11 000 знамена в цветовете на дъгата. Това са почти всички зрители, които ще бъдат допуснати до стадиона, за да гледат срещата. По този начин „Алианц Арена” ще се „оцвети” отвътре.

„Аз лично щях да бъда много щастлив, ако „Алианц” бе озарен от цветовете на дъгата за днешния мач. Тези ценности в обществото трябва да бъдат подкрепени”, заяви старши-треньорът на Германия Йоаким Льов. Капитанът на домакините Матс Хюмелс също подкрепи идеята.

Кметът на Брюксел също ще „оцвети” сградата на Общината. Германският канцлер Ангела Меркел определи унгарския закон като "грешен" и несъвместим с нейните политически разбирания.