Властите потвърдиха, че има загинали и стотици ранени

Невиждано в Европа бедствие удари Чехия! В страната е обявено извънредно положение заради опустошително торнадо, което връхлетя южните райони. Властите потвърдиха, че има четирима загинали и над 150 ранени. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 километра в час.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Отнесени са покриви на сгради, изпотрошени са прозорци, а автомобили са затиснати от съборените дървета. Хиляди останаха без ток.

 

Поглед от въздуха разкрива мащаба на нанесените щети. Няколко градчета са били засегнати тежко от торнадото. Според свидетели стихията преминала само за няколко минути, но разрушенията по пътя й се точат улица след улица. Спасителни екипи цял ден претърсват останките от разрушени сгради и стопански постройки. Все още не е ясно дали има хора, които са станали жертва на торнадото, но не са открити. Над 150 души са ранени, повечето не са пострадали сериозно. Стотици имоти в югоизточната част на страната са понесли щети.

 

„Две стаи вече ги нямаме. Таванът се срути. Ако някой беше вътре, нямаше да оцелее”, разказва Павел Нетопилик, жител на село Никулчице.

Торнадо с такава сила е рядко явление в района. Последното от трета степен в Чехия е било през 2004 година.

 

Властите обявиха извънредна ситуация в югоизточната провинция. Десетки хиляди са без ток. Местни медии снимаха как стихията е прегънала стълбовете на далекопроводите.

„Кадрите, които видях, показват истинска катастрофа. Но хубавото е, че има солидарност сред хората. Благотворителните организации получиха много постъпления”, заяви премиерът Андрей Бабиш.

РЯДЪК ФЕНОМЕН: Торнадо удари Чехия, има жертви и 150 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тепърва предстоят оценки колко сгради са разрушени и колко са в състояние, което не позволява да се ползват отново. Властите осигуряват в засегнатата област допълнителни доставки на храна и вода. По пътищата в района беше създадена специална организация, която да позволява на колите на пожарната, полицията и бърза помощ да преминават свободно.А спасително-издирвателни екипи от съседните Австрия и Словакия вече помагат за справянето с кризата.