В резултат компютърът на жертвата не работи оптимално, а сметката за ток расте

Изследователите от румънска софтуерна компания за киберсигурност са разкрили група от румънски хакери, които заразявали от разстояние компютри и сървъри по света, откъдето след това копаели незаконно криптовалута, съобщава агенция Аджерпрес.

Иззеха рекордните 180 млн. паунда в криптовалута във Великобритания

Процесът по копаене на криптовалута е продължителен и изисква скъпи информационни системи с мощни процесори, поради което хакерите избягват да използват собствените си устройства и опитват да поемат контрол от разстояние, след което да ги използват за своите цели, посочва агенцията. След като си осигурят достъп до системите на жертвите, които в случая използвали операционна система Линукс, хакерите инсталирали незаконно приложение и копаели за криптовалутата Монеро безкрайно. В резултат компютърът на жертвата не работи в оптимални параметри, а сметката за електроенергия на засегнатото лице расте.

Финансова (р)еволюция: Какво не знаем за биткойните

зследователите са открили и инструментите, чрез които хакерите разбивали паролите на жертвите и си осигурявали достъп до устройствата им. Специалистите по информационна сигурност съветват потребителите да използват уникални и сложни пароли, които да не могат да бъдат разбити лесно, както и да затварят протоколите за комуникация, които не използват редовно.

Източник: БТА