Пламъците са почти потушени

Огнищата в Долно село са локализирани, а някои от тях и потушени. В следващите три дни в района ще има дежурни екипи на пожарната служба, за да не се повтори кошмарът от миналата нощ.

Пожарът връхлетя Долно село внезапно вчера. За секунди огромни огнени парцали полетяха във въздуха и подпалиха десетки къщи във всяка точка на селото. За да се спасят, част от местните спешно се самоевакуираха.

В продължение на часове пожарът опустошаваше къщи и сгради. Пламъците стигнаха и до училището, което изгоря до основи. Борбата с огъня продължи цяла нощ.

ПОЖАРИ В КЮСТЕНДИЛСКО: Изгоряха 15 къщи и училище (ВИДЕО)

В гората над Долно село няколко часа екипи от ЮЗДП опитваха да овладеят огъня. С булдозери и много труд на ръка пожарникари, горски служители и доброволци започнаха бавно да овладяват ситуацията в ранния следобяд.

„Хората да внимават изключително много с тези високи температури, да не палят по никакъв начин огън на открито, тъй като виждате какви са последствията”, каза Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Пожар избухна между пловдивските села Оризари и Кадиево

Според кметовете на Кюстендил и Долно село пожарът е тръгнал заради късо съединение, причинено от непочистени клони, оплетени в жиците на електропреносната мрежа.

Със съобщение до медиите обаче от ЧЕЗ заявиха, че нямат вина за пожара, тъй като огънят е дошъл от гората, където дружеството не разполагало със съоръжения. Освен това нямало данни за изключени прекъсвачи и изгорели предпазители, което е показател, че не е имало късо съединение.