Хиляди хора излязоха днес по улиците на Париж

Хиляди хора излязоха днес по улиците на Париж и други френски градове, участвайки за четвърта поредна седмица в протести срещу наложените заради COVID изисквания, в които те виждат ограничаване на личната свобода, предаде Асошиейтед прес.

Френската полиция използва днес сълзоторен газ срещу демонстранти в Лион и Париж, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. По време на протест в Лион срещу новите санитарни мерки за борба с пандемията - разширени изисквания за представяне на здравни пропуски, екстремисти започнаха да замерват полицаите с камъни и бутилки и силите на реда отвърнаха с газ. Протестът в града приключи и спокойствието е възстановено, уточнява агенцията.

Най-малко 16 000 души участваха в подобни демонстрации в Париж, където също се стигна до употреба на газ срещу протестиращите. Предишният протест във френската столица събра 14 200 участници.

Два дни преди днешните демонстрации Конституционният съвет на Франция одобри повечето положения в нов закон, разширяващ списъка на местата, които може да се посещават само след представяне на здравен пропуск.

От понеделник, 9 август, ще се изисква пропуск за посещаване на кафенета и ресторанти, при пътувания на големи разстояния, а в някои случаи и за достъп до болници. Здравният пропуск вече е в сила за посещения на културни и развлекателни места като кина, концерти зали и тематични паркове с капацитет над 50 души.

Многолюдна група демонстранти преминаха днес следобед в мирно шествие в западната част на Париж, охранявани от полиция в пълно снаряжение за борба с безредиците. Още три протестни прояви са планирани във френската столица, а десетки улични демонстрации са организирани в други градове.

Някои от участниците протестират срещу решението на властите от 15 септември ваксинацията на здравните работници да стане задължителна. Допитвания показват, че повечето французи одобряват здравния пропуск, издаван на хора, които са ваксинирани срещу коронавируса, които имат доказателство, че са преболедували ковид или представят отрицателен резултат от направен наскоро тест.

Противниците на изискването за здравен пропуск казват, че то ограничава движението им извън дома и негласно прави ваксинирането задължително. Над 36 милиона души във Франция са изцяло ваксинирани. Най-малко 7 милиона души са се имунизирали с първа доза ваксина, откакто на 12 юли френският президент Еманюел Макрон обяви въвеждането на здравен пропуск.
Франция регистрира над 21 000 нови случая на ден - рязко увеличение в сравнение с равнищата отпреди месец. От началото на пандемията в страната са починали 112 000 души с вируса.

Източник: БТА