Присъдата й е една и половина години ограничаване на движението

Любов Собол, близка съюзничка на руския опозиционер Алексей Навални, е напуснала Русия дни след като московски районен съд я осъди на година и половина ограничаване на свободата на движение. Това предаде Ройтерс, като се позова на руските телевизии "Раша тудей" и РЕН ТВ.
Според неназовани източници, цитирани от двете медии, Собол е отпътувала със самолет за Турция вчера вечерта.

Юристката на ръководения от Алексей Навални "Фонд за борба с корупцията" не бе намерена за коментар. Нейни приближени отказаха да говорят от нейно име.

Собол е сред най-известните личности от антуража на Навални. Тя остана в Москва, докато други техни политически съюзници емигрираха под заплахата от съдебни преследвания преди парламентарните избори през септември.

Прокуратурата поиска ограничаване на свободата на близък съюзник на Навални (СНИМКИ)

Във вторник 33-годишната Собол бе осъдена на една и половина години ограничаване на движението по обвинение, че е нарушила противоепидемичните правила по време на демонстрация в подкрепа на Навални. Присъдата предвиждаше забрана да напуска жилището си през нощта.

След произнасянето на присъдата Собол каза по радио "Ехото на Москва", че съдебното решение не е влязло в сила, така че ограниченията върху нея не действат. "Всъщност това може да се тълкува като възможност да се напусне страната", добави тя.

САЩ с нови санкции срещу Русия заради Навални

Съюзниците на Навални са обект на засилен натиск. През тази седмица влезе в сила решение на руски съд от юни, което поставя извън закона като "екстремистки" няколко организации, свързани с яростния критик на Кремъл Навални. Самият той сега излежава присъда от две и половина години затвор за нарушаване на изискванията на условна присъда по друго дело, което според него е изфабрикувано.

Източник: БТА