По последни данни загиналите са десетки, а ранените стотици

Независимо от варваските атаки на летището в Кабул, евакуацията ще продължи, закани се британският премиер Борис Джонсън в изявление след инцидента.

Джонсън допълни, че усилията "ще продължат до последния момент", а взривовете демонстрират "важността да продължим евакуацията възможно най-бързо и ефективно в часовете, които ни остават".

Жертвите на атентата в Кабул са десетки, стотици са ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Джонсън участва в заседание на правителствената комисия по извънредни ситуации COBRA. След заседанието премиерът бе категоричен, че няма да има промени в графика за евакуация от Кабул.

Непосредственият приоритет пред Лондон сега е да приключи евакуирането, а след това нещата ще преминат във "втора фаза": в нея страните от Г-7 и НАТО "ще се ангажират с талибаните, за да се опитат да започнат преговорен процес, който да осигури нормално бъдеще за народа на страната".

Транспортният министър на Великобритания издаде заповед британските самолети да избягват въздушното пространство над Афганистан.

Италия "категорично осъжда" взривовете на летището в столицата на Афганистан Кабул, написа външният министър Луиджи Ди Майо в Twitter.

"Нито един италианец не е пострадал при атентатите в Кабул ... Изразявам съболезнованията си на тези, които са загубили живота си, и моята солидарност с ранените. Италия категорично осъжда атаките", пише Ди Майо.

Италия продължава да евакуира граждани от Афганистан със самолети.

 

 

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съболезнования на жертвите и близките на загиналите при терористичната атака на летището в Кабул и призова за поддържане на открит безопасен достъп до въздушното пристанище и предотвратяване на възраждането на тероризма в Афганистан.

"Дълбоко съм загрижен за съобщенията за бомбардировките в Кабул и следя отблизо ситуацията. Мислите ми са за жертвите и техните семейства. От жизненоважно значение е да се осигури безопасен достъп до летището. Трябва да гарантираме, че настоящата нестабилност няма да доведе до увеличаване на терористичната активност", написа той в Twitter.

Американският президент Джо Байдън отложи за неопределено време преговорите с израелския премиер Нафтали Бенет, който е в американската столица, заради бомбардировките в Кабул. Това съобщи информационният портал Axios, позовавайки се на свои източници.

Според тях Белият дом е поискал от израелския премиер да не напуска хотела във Вашингтон, където е отседнал, за среща с американския лидер, която е трябвало да започне в 11:30. Както отбелязва портала, президентът все още провежда консултации в Белия дом заради ситуацията около експлозиите в афганистанската столица.

 

 

Ситуацията в Афганистан изисква в близко бъдеще френското посолство да бъде евакуирано от Кабул. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в Дъблин по време на посещение в Ирландия и съвместна пресконференция с премиера Микол Мартин.

"Предстоящите часове ще бъдат особено опасни за всички, които са на и в близост до летището в Кабул. В момента френският посланик, служителите на посолството, други французи, както и френските военни от специалните части са на летището. Те ще напуснат афганистанската територия с тези последни полети, които ще се извършват от Франция в съответствие с възможностите за полети, които Съединените щати ще й предоставят“, каза френският лидер.

Френският президент добави, че Франция все още ще се опита да евакуира "стотици афганистанци".

„В момента имаме събрани хора, докарани в 20 автобуса, това са хора с двойно гражданство и онези афганистанци, които искаме да евакуираме“, каза Макрон.

По време на пресконференцията той коментира бъдещата работа на посолството. "Френският посланик няма да остане в Афганистан и ще работи от Париж заедно с екипа си", каза Макрон.

Той отбеляза, че „всъщност“ френското посолство в Афганистан ще продължи своята работа.

 

 

"Това се дължи на факта, че не признаваме управляващия режим, но признаваме страната и продължаваме да работим с нея. Посланикът ще запази задълженията си, но от съображения за сигурност ще действа от Париж", обясни Макрон.

Той добави, че "тази ситуация ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо". "И вземайки предвид гаранциите, които ще получим от талибаните по отношение на неговата сигурност", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приоритетът на алианса остава възможно най-ранната евакуация на максимален брой хора от Афганистан.

"Категорично осъждам ужасяващия терористичен акт близо до летището в Кабул. Мислите ми са със засегнатите и техните близки. Нашият приоритет е да евакуираме възможно най-много хора възможно най-скоро", написа Столтенберг на страницата си в Twitter.

Източник: БГНЕС